Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko varuje přívržence Navalného před protesty

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kreml dnes varoval přívržence uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného před pořádáním nepovolených demonstrací.

Navalnyj se měl v sobotu 7. října, kdy ruský prezident Vladimir Putin oslaví 65. narozeniny, setkat se svými stoupenci v Petrohradu, Putinově rodném městě. V pondělí ho ale moskevský soud poslal na 20 dní za mříže, právě za opakované pořádání akcí nepovolených úřady.

Razii dnes také provedla policie na petrohradské pobočce štábu Navalného a jeho šéfku Polinu Kostylevovou zadržela, informovala ruská redakce zpravodajského serveru BBC. Důvody zadržení zatím jasné nejsou.

"Policie znovu přišla prověřit naše letáky kvůli (podezření z) extremismu, velkou část z nich zabavila," uvedl mluvčí volebního štábu opozičníka Ruslan Šavetdinov. Policie svůj zásah zdůvodnila stížnostmi ohledně výzev k nepovoleným akcím 7. října, napsal petrohradský štáb na svém twitteru.

Navalnyj své uvěznění v pondělí označil za narozeninový dárek Putinovi a podle agentury Interfax vyzval své stoupence, aby v tento den vyšli do ulic.

"Výzvy k nepovoleným akcím a shromážděním, veřejné výzvy (k tomu) odporují platným zákonům. Samozřejmě ti, kdo takto vystupují, jsou postihováni podle zákona," řekl novinářům Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Policie Navalného zadržela v pátek, když mířil za svými přívrženci v Nižním Novgorodu. Podle úřadů byl mítink nezákonný; Navalného tým ale tvrdí, že shromáždění bylo povolené. "Dříve mě zavírali za nepovolené demonstrace, teď za povolené," uvedl Navalnyj.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy