Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj půjde do vězení, den Putinových narozenin svolal další akci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Městský soud v Moskvě dnes odmítl odvolání Alexeje Navalného proti nedávnému odsouzení k 20 dnům za mřížemi kvůli porušování pravidel pro pořádání mítinků a demonstrací. Policie dnes také prohledala štáb vůdce opozice.

Obhajoba v odvolání argumentovala tím, že se Navalnyj žádného přestupku nedopustil, navíc byl na policii nezákonně zadržován déle než 11 hodin, aniž by dostal něco k pití a jídlu. "Soud se rozhodl ponechat verdikt nezměněný a odvolání nevyhovět," citovala agentura Interfax z rozhodnutí.

Navalného policisté zadrželi u jeho bydliště 29. září, kdy se chystal za svými přívrženci do města Nižnij Novgorod. Místní úřady označily tento mítink za nezákonný, zatímco podle Navalného štábu jej zprvu povolily. Moskevský soud pak 2. října opozičníka poslal na 20 dnů za mříže.

Dnešní razie ve štábu Navalného podle serveru newsru.com nejspíše souvisí k výzvami k sobotním protestům, oficiálně byl ale odůvodněn vyšetřováním případu Navalného spolupracovníka, zbitého v polovině září.

Navalnyj již po svém uvěznění vyzval své příznivce, aby se v sobotu zapojili do celoruského protestu, který pořádají jeho štáby v 80 městech po celém Rusku. Protestující by podle něj měli požadovat, aby byl zařazen na seznam kandidátů na prezidenta ve volbách, které se budou konat příští rok. Protesty se mají konat v den, kdy stávající hlava státu Vladimir Putin oslaví své 65. narozeniny.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.