Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za války zachránila 30 tisíc lidí, nyní byla odměněna milionem dolarů

Děti z Burundi
Děti z Burundi
Foto: Pixabay

Bujumbura - V průběhu občanské války v Burundi bylo zabito 300 tisíc lidí, toto číslo mohlo být mnohem vyšší, kdyby nebylo ženy se jménem Marguerite Barankitseová. Ta riskovala svůj vlastní život, aby mohla zachránit 30 tisíc pronásledovaných dětí.

Válka vypukla v roce 1993 a trvala dlouhých dvanáct let. Barankitseová za tu dobu zažila několik strašlivých chvil, včetně toho, kdy musela sledovat popravu 72 sousedů. A to byla spouštěcí akce k zahájení mise na záchranu dětí.

Za hrdinskou práci dostala jako první cenu Aurora, která byla založena na připomenutí arménské genocidy. "Margueirte je jasný příklad toho, že i jedna osoba může překonat zdánlivě nepřekonatelnou situaci," řekl hollywoodský herec George Clooney, jeden z předsedů.

"Tato cena je útěcha pro všechny lidi z Burundi," řekla Barankitseová při přebírání jednoho milionu dolarů. Veškeré peníze ale daruje na různé charity, aby pomohla dětem a mladým v regionu. A co víc, osobně darovala dalších 100 tisíc dolarů, aby se měly děti ještě lépe.

A aby byl výčet kompletní, tři roky po konci konfliktu založila nemocnici, která už pomohla více než 80 tisíci pacientů, informoval server CNN. V současné době pomáhá ve Rwandě v uprchlických táborech podél hranice.

Témata:  Burundi děti charita

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy