reklama

Kennedyho vrah žil přes dva roky v Minsku a ze SSSR si do Spojených států přivezl manželku Marinu. Podle zveřejněných dokumentů před atentátem kontaktoval agenta sovětské rozvědky v Mexiku.

Sovětské kontakty Oswalda nejsou pro ruské historiky žádnou novinkou, uvedla rozhlasová stanice Echo Moskvy. Historik Alexej Kuzněcov dokonce připouští, že sovětské tajné služby měly mnoho příležitostí Oswalda zverbovat, i když hodnověrné důkazy chybějí.

Že by SSSR stál za Kennedyho vraždou ale Kuzněcov odmítá. "Sovětský svaz neměl absolutně žádný důvod zabít Kennedyho. Navzdory karibské krizi a vietnamské válce byly vztahy s Kennedym dobré," konstatoval historik.

I pro Alexandra Michajlova, bývalého generála ruské kontrarozvědky FSB, je tvrzení o spojitosti Kremlu s atentátem na Kennedyho absurdní. Michajlov tvrdí, že veškeré dokumenty vztahující se k Oswaldovi poslední šéf rozvědky KGB Vadim Bakatin předal Američanům. Dostali prý i informace o "opatřeních technického charakteru," tedy pravděpodobně o sledování a odposleších.

Kreml se dnes reakci na zveřejnění amerických archivních dokumentů vyhnul. "Ještě jsme je neprozkoumali, nemůžeme k nim nic říct," konstatoval prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. "Raději se zabýváme budoucností a přítomností, i když se z minulosti učíme," dodal.