Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kozáci, kteří napadli Navalného, dostávají od státu miliony rublů

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - Kozáci, kteří v úterý napadli opozičního předáka Alexeje Navalného, dostali v posledních třech letech ze státního rozpočtu desítky milionů rublů.

Upozornil na to dnes ruský internetový list Gazeta.ru s odvoláním na dostupné údaje od samotných anapských kozáků a místních úřadů.

"Provokace může souviset s Navalného snahou politicky využít rolnický protest na Kubáni," soudí deník. Kubáň je region v jižním Rusku, historicky spjatý s kozáky. V jihoruském letovisku Anapa působí dvě soupeřící kozácké organizace a na akci proti Navalnému se podílely obě.

Zdroj: YouTube

Navalnyj se podle listu vydal na jih Ruska na pozvání rolníků, žádající o podporu pro protestní hnutí v Krasnodarském kraji, které od února vystupuje proti agroholdingům, zabírajícím farmářům jejich půdu za pomoci zkorumpovaných úřadů.

V pondělí si místní policie předvolala organizátora veřejného protestu, naplánovaného na úterý, a v noci na úterý zabavila balón, kterým měl po demonstraci pověřenec rolníků odletět do Moskvy. Na akci se zásluhou kozáků nedostal Navalnyj, silné policejní hlídky odradily část farmářů a zbytek se při protestu vyvaroval politických hesel.

"Incident souvisí s celkovým úpadkem kázně v naší společnosti, a to nejen u kozáků," řekl deníku Pjotr Dejnekin, který v letech 1998 až 2003 byl náčelníkem správy prezidentské kanceláře pro kozácké otázky. "Kozáci sami aktivně bojují proti sociální nespravedlnosti, a tak nechápu, proč zaútočili na Navalného. Ale kvůli pár lidem neodsuzujte všechny kozáky," dodal.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy