Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vetovalo rezoluci o vyšetření chemických útoků v Sýrii

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rusko dnes v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci o prodloužení mise vyšetřující chemické útoky v Sýrii. Je to podesáté, co Moskva v této organizaci vetovala text o Sýrii od začátku syrského konfliktu v roce 2011. Mandát mise končí dnes o půlnoci.

Ruské veto se týká textu navrženého Spojenými státy. Rada dnes měla hlasovat o dvou návrzích, ten druhý měl být ruský. Podle agentury Reuters ale Rusko svůj text těsně před hlasováním stáhlo.

Oba se lišily v pasáži o závěrech, k nimž zatím vyšetřovatelé došli. Tyto neshody mezi USA a Ruskem se nepodařilo odstranit ani po čtrnáctidenním vyjednávání diplomatů.

Rusku se nelíbilo, že vyšetřovatelé, jejichž mise se označuje zkratkou JIM, ve své zprávě připsali dubnový chemický útok v Sýrii tamnímu režimu. V Chán Šajchúnu, ovládaném opozicí, při něm zahynuly desítky civilistů. Použit byl sarin. Damašek a Moskva tvrdí, že vyšetření nebylo řádné a že bomba zasáhla sarin uskladněný na zemi a ten se pak uvolnil do vzduchu. USA pak provedly odvetný útok na syrskou leteckou základnu, odkud podle USA vzlétlo letadlo s plynem.

Pro přijetí rezoluce bylo zapotřebí devět z 15 hlasů členů rady, přičemž ani jeden z pěti stálých členů, k nimž patří Rusko, nesměl použít právo veta.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy