Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ponižující praxe? Indonéská armáda a policie uchazečky podrobují testu panenství

indonésie
indonésie
Foto: INT

Jakarta - Indonéská armáda a policie u uchazeček stále provádí test panenství, vykonává je pod zástěrkou psychologického vyšetření. Organizace Human Rights Watch (HRW) tuto praktiku označila za "krutou a diskriminační".

Světová zdravotnická organizace před třemi lety označila testy panenství za vědecky nepodložené. Podle lékařů může totiž být panenská blána narušena i řadou nesexuálních aktivit, včetně jízdy na koni, gymnastiky a fyzické práce.

"Skutečnost, že indonéská vláda i nadále toleruje, že bezpečnostní složky vykonávají hrubý 'test panenství', je projevem otřesného nedostatku politické vůle chránit práva indonéských žen," konstatovala dnes Nisha Variaová z HRW. Organizace vyzvala indonéského prezidenta Joka Widoda, aby policii a armádě nakázal s praktikou skoncovat.

Testy k určení toho, zda má zájemkyně o práci u bezpečnostních složek neporušenou panenskou blánu, jsou v Indonésii podle HRW dlouhodobou praxí. Organizace uvedla, že ženy, které testem "neprošly" nebyly sice nutně penalizovány, ale všechny adeptky tuto invazivní proceduru charakterizovaly jako bolestivou, ponižující a traumatickou.

HRW uvedla, že v některých případech musí test podstupovat i snoubenky vojenských důstojníků a obdobné vyšetření zdokumentovala u bezpečnostních složek v Egyptě, Indii a Afghánistánu.

Témata:  Indonésie Human Rights Watch ženy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy