Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život v Sýrii: Žena děti nakrmila namočenými novinami ve vodě, aby v noci nekřičely hlady

Chlepec přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Chlepec přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Foto: YouTube

Ghúta - Podvyživené děti, ženy i muži nejsou nijak neobvyklou podívanou v Ghútě, které bylo ještě donedávna pod nadvládou Islámského státu. Po osvobození zde přebývají jednotky loajální prezidentovi Bašárovi al-Asadovi, problém s nedostatkem zásob, jídla či paliva je však stále horší.

V poničeném městě táhne žena své podvyživené děti do místní kliniky. Není to vzácný jev, naopak podobný případ zde vidíte každý den. Když však ošetřujícímu lékaři Abdelovi Hamidovi prozradí, že své děti nakrmila namočenými novinami ve vodě, aby v noci nekřičely hlady, i on je zděšený.

"Mohl bych se vám pokusit popsat, jak strašná je tady situace, skutečnost by však byla daleko horší," tvrdí Hamid. V regionu na hranici s Damaškem dnes žije kolem 400 tisíc lidí, dřív bylo známé jako obilnice hlavního města. Dopady války jsou tady však strašlivé. Ještě přes Islámským státem byl region poničen občanskou válkou.

Nedostatek paliva je obzvláště tíživý teď před zimou, lidé nebudou mít čím zatopit. Ve městě chybí pitná voda i pravidelné dovádky elektřiny. Dostupné jídlo je velmi drahé a může si ho dovolit jen málokdo. Region byl po dlouhou dobu úspěšně zásobován pašeráky, jejich trasu však nedávno vládní síly uzavřely. Sociální pracovníci varují, že podvýživa dětí je ohromná a že hrozí hladomor.

"Lednice zde neznáme. Vlastně nic, co funguje jen díky elektřině zde nepoužíváme. Díky bohu, že nás ještě nepostihla cholera," tvrdí lékař Abdel Hamid. Po porážce Islámského státu je v Sýrii potřeba vyřešit politickou situaci, v zemi stále proti sobě stojí věrní prezidentovi Asadovi a opoziční hnutí. Ghúta je jedním z měst, které byly chyceny to nestabilní politické sítě.

Režim Bašára al-Asada je podporováno vojenskými silami z Moskvy a Teheránu, na hranicích s Irákem navíc fungují šíitské milice. Již dříve Amnesty International tvrdil, že se Asad dopouští zločinů proti lidskosti a že pravidelně využívá taktiku vyhladovění obyčejných lidí. V případě Ghúta mají vojenské jednotky nařízeno blokovat zásobování, dokud se občanská válka nevyřeší.

Doktoři a zdravotníci varují, že v ohrožených oblastech chybí léky a mnohým lidem s chronickou nemocí hrozí smrt. Je potřeba léků pro diabetiky, ale taky vakcíny pro děti. Kromě podvýživy se po Sýrii také roznáší neštovice, tuberkulóza nebo žloutenka. Armáda blokuje taky konvoje humanitárních organizací.

Nedávno se společnými silami podařilo Červenému kříži a Červenému půlměsíci poprvé za poslední tři měsíce dopravit humanitární konvoj do jiného postiženého města Douma, kde žije asi 110 tisíc obyvatel, jenže zásoby vystačily tak sotva pro pětinu obyvatelstva.

"Jsme teď v kritické fázi, kde stovky životů včetně dětí je v ohrožení," tvrdí zástupkyně Světové zdravotnické organizace Elizabeth Hoff. "Jestliže okamžitě nedostanou požadovanou lékařskou pomoc, pak je už nic nezachrání," dodává. Podle ní lidé v Ghútě v poslední měsících zažívají psychické týrání, když je jim odebírána humanitární pomoc, dokonce jsou porušována i základní lidská práva.

Témata:  Sýrie Bašár Asad Irák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy