Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Berlíně byly dopoledne otevřeny vánoční trhy, loni je poznamenal teroristický útok

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - V německé metropoli se dnes dopoledne otevřely vánoční trhy. Celkem jich je kolem 90. Největší pozornost z nich na sebe poutá trh na náměstí Breitscheidplatz, kde se loni odehrál teroristický útok.

Vánoční trh v západní části Berlína poblíž stanice ZOO nebyl do loňského 19. prosince ničím výjimečný. Tak jako jinde si na něm lidé vychutnávali předvánoční atmosféru, než ji ten den večer zničil islamista Anis Amri, který najel do davu lidí na trhu kamionem.

Oběti, mezi nimiž byla i jedna Češka, na náměstí pod Pamětním kostelem císaře Viléma po celý rok připomínala černobílá fotka místa a svíčky se vzkazy, které zde nechávali kolemjdoucí.

Aby se tragédie nemohla opakovat, je trh na Breitscheidplatzu, který se loni otevřel už tři dny po útoku, obehnán zhruba metr vysokými betonovými bariérami, přes které by se neměl dostat žádný vůz. Podobné zábrany jsou třeba také u vánočních stánků na Postupimském náměstí, ale i na dalších trzích po celém Německu.

Vedle vánočního trhu na Breitscheidplatzu se dnes v Berlíně otevřely také trhy na Alexandrově náměstí pod známou televizní věží nebo před zámkem Charlottenburg. Hosty dnes poprvé uvítají vánoční stánky i v dalších spolkových zemích. Většina berlínských trhů, z nichž jsou téměř všechny přístupné bezplatně, zůstane otevřena do 26. prosince, nebo do konce roku.

Témata:  Berlín Vánoce Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy