Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V přechodném období po brexitu musí Londýn uznávat právo EU, připomněl Mayové Tusk

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel/Londýn - Při jednání o přechodném období po brexitu by měly ostatní země EU trvat na tom, že Británie bude respektovat veškerá unijní pravidla, ovšem bez možnosti podílet se na rozhodování o nich. S tímto stanoviskem dnes přišel šéf Evropské rady Donald Tusk. Británie opustí evropský blok na konci března 2019.

Tusk se vyjádřil poté, co se dnes ráno sešel s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Ta už ráno v Bruselu dosáhla s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem dohody o tom, jak bude vypadat řešení tří pro EU klíčových otázek samotného britského odchodu z bloku na konci března 2019.

"Jak víte, Británie požádala o asi dvouleté přechodné období, kdy by zůstala součástí jednotného trhu a celní unie. Jsme připraveni o tom diskutovat, ale máme přirozeně své podmínky," řekl Tusk.

Navrhuje ostatním 27 zemím EU, aby pro přechodné období žádaly nejen britské respektování veškeré unijní legislativy, včetně nové, ale také uznání rozpočtových závazků a trvající dohled soudního dvora. Rozhodování však už EU bude činit v počtu 27 členů, bez Británie.

"Vše, co jsem právě řekl, se zdá být jediným rozumným řešením," prohlásil předseda Evropské rady. Po dnešní dohodě Mayové a Junckera by měl summit EU za týden rozhodnout o posunu jednání o brexitu do jeho druhé fáze, tedy právě k budoucím vztahům a přechodnému období. Podle Tuska by měli šéfové států a vlád EU27 dát vyjednavačům mandát začít o přechodném období jednat okamžitě.

Unie ale zároveň podle Tuska potřebuje od britské strany jasnější informace o tom, jak si Londýn představuje budoucnost po konci přechodného období. Unijní vyjednavač Michel Barnier by tak měl podle něj s britskou stranou začít "zjišťovací rozhovory".

Země EU jsou prý připraveny začít pracovat na těsném partnerství s Británií jak v obchodních otázkách, tak v boji s terorismem a mezinárodním zločinem, bezpečnosti, obraně a zahraniční politice.

Tusk, který dnešní dohodu označil za osobní vítězství premiérky Mayové, varoval, že největší výzva brexitových jednání ještě čeká. "Od referenda o brexitu uplynul rok a půl. Mnoho času jsme věnovali té lehčí části jednání," varoval předseda Evropské rady.

Témata:  Brexit Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.