Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté unikli spravedlnosti: Za brutální zbití bratra srbského prezidenta nepadl trest

Policisté ve Srbsku
Policisté ve Srbsku
Foto: miamiherald.com

Bělehrad - Osm příslušníkům speciální policejní jednotky před třemi lety při ostraze pochodu homosexuálů napadli bratra nynějšího srbského prezidenta Aleksandara Vučiče. Vrchní soud v Bělehradu dnes rozhodl, že do vězení nepůjdou.

Více než desítka policistů v neděli 28. září 2014 při střežení pochodu homosexuálů tvrdě zasáhla proti čtyřčlenné skupině, která za ně chtěla projít. Jak později vyšlo najevo, tvořili ji Vučičův bratr Andrej, starosta Bělehradu Predrag Mali a dva doprovázející příslušníci vojenské policie.

Záběry z incidentu, které pořídila televizní stanice N1 a které se objevily na webu, ukázaly, že zákrok byl očividně nepřiměřený a zbytečně brutální.

Prokuratura navrhla pro sedm obžalovaných dva roky odnětí svobody a pro jednoho rok. Předsedkyně soudního senátu dnes ale oznámila, že šesti souzeným se ukládá podmíněný trest šesti měsíců vězení s dvouletým odkladem a jednomu osmiměsíční trest s tříletým odkladem. Jeden policista byl viny zproštěn.

Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že soud na základě svědeckých výpovědí a videozáznamu odmítl tvrzení obžalovaných, že byli napadeni a že se jen bránili.

Témata:  Srbsko policie Srbsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy