Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projekt zemí Visegrádské čtyřky má posílit ostrahu libyjských hranic

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Praha - Česko spolu s ostatními zeměmi V4 spustí společný projekt na posílení ostrahy hranic Libye a zlepšení situace uprchlíků přímo v této zemi. Česko se staví dlouhodobě proti tomu, aby problém s migrací řešily unijní země povinným přerozdělováním uprchlíků podle kvót.

Premiér v demisi Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že společný projekt Česka, Slovenska, Maďarska a Polska má být řadou z českých aktivit k prevenci migračních krizí. "Česká vláda již delší dobu vybízela ke společnému projektu s dalšími státy V4. Maďarské předsednictví úspěšně zorganizovalo tuto iniciativu a jsem rád, že po několikatýdenních vyjednáváních došlo k dohodě. Je v zájmu ČR, aby se tento projekt realizoval," řekl Sobotka.

Příspěvky zemí Visegrádu poputují do Svěřeneckého fondu pro Afriku, který byl před dvěma lety zřízen kvůli pomoci zdrojovým a tranzitním zemím migrace v Africe, uvedl Úřad vlády. Česko doposud přispělo částkou 1,66 milionu eur (42,42 milionu korun), a patří tak mezi největší přispěvatele ze zemí střední a východní Evropy.

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) chce s Evropskou komisí vyjednávat o stažení žaloby, kterou kvůli odmítání programu přerozdělování žadatelů o azyl směřovala tento týden Evropská komise na Česko, Polsko a Maďarsko.

Česká vláda letos schválila příspěvek ve výši 25 milionů korun na činnost libyjské pobřežní a námořní stráže. Babiš podle informací Hospodářských novin příští čtvrtek na summitu lídrů zemí EU v Bruselu poskytne na zlepšení situace v Libyi kolem 200 milionů korun. List informoval, že V4 se na své účasti domluvila už před časem za Sobotky, jeho nástupce v čele vlády Babiš nicméně o projektu ví a podporuje ho.

Témata:  Libye uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy