Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová v problémech? Kvůli zákonu o brexitu se pře s vlastními poslanci

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová má dle očekávání potíže s prosazením zákona o brexitu. Podle navrženého dodatku by zákon opravňoval zákonodárce vetovat finální dohodu o brexitu a tím obnovit vyjednávání.

Dodatek navrhl konzervativec Dominic Grieve a opatření má zřejmě podporu i u dalších "rebelů" z vládnoucí strany. Vláda Mayové přitom ani s jejich hlasy nemá v dolní komoře parlamentu většinu.

O dodatku se s velkou pravděpodobností bude hlasovat už dnes pozdě večer, píší britská média. I kdyby tuto bitvu Mayová prohrála, podoba klíčového zákona by se stále mohla změnit v následujících kolech jeho projednávání. Předsedkyně již tak nepříliš silné vlády by se však ráda dílčí porážce vyhnula a zastánce dodatku se snaží získat zpět na svoji stranu. Vláda přitom již parlamentu přislíbila možnost hlasovat o definitivních podmínkách brexitu, zákonodárci však tento scénář chtějí ukotvit v legislativě.

"Nevidím tady vůbec žádnou možnost, že bych ve věci ustoupil... Člověk musí bojovat za svoje principy," řekl Dominic Grieve. Podle hlavní politické zpravodajky BBC Laury Kuenssbergové je aktivita tohoto bývalého generálního prokurátora důkazem toho, že to tentokrát konzervativci s výhradami vůči vládní linii "opravdu myslí vážně".

Projednávaný zákon o vystoupení z EU je základním pilířem legislativy kolem brexitu, který ruší opatření z roku 1972 spojující Británii s EU a zároveň přesouvá existující unijní legislativu do britského práva.

Dodatek o parlamentním právu veta podporují zástupci většiny opozičních stran. Řada konzervativních poslanců pak deníku The Guardian sdělila, že "věří, že jich je dost na to, aby ve středu přehlasovali vládu Theresy Mayové". "Potřebujeme ve věci brexitu důkladnou kontrolu, ne bianko šek pro vládní ministry," řekl agentuře Bloomberg labouristický poslanec Chuka Umunna.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy