Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN žádá, aby Rusko zasáhlo do syrských rozhovorů

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Ženeva - Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura dnes vyzval Rusko, aby přesvědčilo syrskou vládu, že je třeba dospět k mírové dohodě a ukončit téměř sedmiletou válku.

De Mistura poskytl rozhovor švýcarské televizi RTS a řekl v něm také, že syrská opozice je ochotná jednat přímo se zástupci vlády, avšak vládní delegace to odmítá. V Ženevě se koná osmé kolo rozhovorů o Sýrii, v nichž de Mistura funguje jako prostředník mezi oběma stranami.

Zmocněnec OSN řekl, že pokud se nepodaří válku ukončit mírovou dohodou, hrozí Sýrii rozpad. Na otázku, jak by mohl pomoci ruský prezident Vladimir Putin, odpověděl, že není času nazbyt a je třeba přesvědčit syrskou vládu, že je nezbytné jednat o nové ústavě.

De Mistura řekl, že pouze vojenské vítězství "nestačí", jak dokazuje chaos, jenž nastal v Libyi po svržení vůdce Muammara Kaddáfího.

Rusko je spojencem syrské vlády a Putin už ohlásil vojenské vítězství. "Teď je třeba okamžitě zahájit politický proces, který zahrne všechny a který zajistí novou ústavu a nové volby," sdělil zmocněnec.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy