Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Visegrádská čtyřka finančně podpoří lepší ochranu libyjské hranice. Kolik pošle Česko?

Demonstranti v Libyi
Demonstranti v Libyi
Foto: insideislam.wisc.edu

Brusel - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko dnes v Bruselu potvrdily záměr finančně podpořit snahu EU zlepšit ochranu libyjské hranice. Do fondu pro Afriku pošlou zhruba 35 miliony eur (téměř 900 milionů Kč), český podíl přesahuje 220 milionů korun.

Plán byl potvrzen na dopoledním setkání premiérů skupiny V4 s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a italským premiérem Paolem Gentilonim. Právě Itálie unijní snahy v této oblasti řídí. "Předseda italské vlády i předseda komise to přivítali. Potvrzuje to naši dlouhodobou strategii, že migraci nemůžeme řešit kvótami, které zásadně odmítáme," řekl novinářům po jednání český premiér Andrej Babiš.

"Finanční podpora a připravenost podílet se na provedení projektu je další ukázkou přesvědčení zemí V4, že migrační tlak na Evropu může být efektivně řešen jen zajištěním ochrany vnějších hranic a řešením příčin migrace," uvedlo nynější maďarské předsednictví středoevropské skupiny.

Slovenský premiér Robert Fico řekl, že jednoznačně odmítl, aby se země V4 o příspěvek dělily podle počtu obyvatel, velikosti země či HDP. Každá tak přispěje čtvrtinou.

Fico ocenil, že předseda Evropské rady Donald Tusk v podkladových poznámkách pro dnešní debatu unijního summitu označil kvóty na rozdělování migrantů za nefunkční a za věc, která unijní státy jen rozděluje.

Témata:  Visegradská čtyřka Andrej Babiš EU Libye

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy