Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová hovořila s Porošenkem, uvítala plán na protikorupční soud

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Kyjev - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes telefonicky hovořila s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Hlavním tématem bylo dodržování minských dohod o mírovém urovnání konfliktu na východě Ukrajiny.

Premiérka přitom ocenila ukrajinský plán zřídit nezávislý protikorupční soud, informoval mluvčí německé vlády Georg Streiter.

Kancléřka a ukrajinský prezident uvítali, že se vyjednávači nedávno znovu domluvili na příměří mezi znepřátelenými stranami pro nadcházející Vánoce. Shodli se také na tom, že toto ujednání by mělo vést k dlouhodobému uklidnění situace.

V Donbasu na východě Ukrajiny již bylo domluveno mnoho příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty, ale všechna byla dříve či později porušena. Klid zbraní se obvykle vyhlašuje pro Vánoce a Nový rok, Velikonoce a začátek nového školního roku.

Oba politici rovněž zdůraznili význam brzké výměny zajatců. "Prezident Porošenko zdůraznil, že se zasadí o to, aby se tuto výměnu podařilo uskutečnit co nejrychleji," stojí v tiskové zprávě spolkové vlády.

Merkelová a Porošenko se shodli, že ruští důstojníci by se měli co nejrychleji vrátit do Společného kontrolního a koordinačního střediska, které hraje důležitou roli při podpoře pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ruští vojáci středisko opustili v úterý a odjeli do Ruska: jako důvod Moskva uvedla nepřátelské chování ukrajinské strany.

Témata:  Angela Merkelová Petr Porošenko Německo Ukrajina

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy