Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky přiznivců Navalného hlasovaly ve stanu v Moskvě, chtějí ho za prezidenta

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Stovky příznivců Alexeje Navalného dnes podpořily jeho kandidaturu v březnových prezidentských volbách, kde se chce postavit současnému vůdci Vladimiru Putinovi. Mítinky se konaly v Moskvě a dalších 19 městech od Vladivostoku po Petrohrad.

Navalnyj získal dostatečné množství hlasů, aby se o kandidaturu mohl ucházet. Chce tak zvrátit rozhodnutí volební komise, podle které se prezidentského klání zúčastnit nemůže, protože byl odsouzen za zpronevěru a odpykává si trest, byť jen podmínečný. Asi 800 Navalného stoupenců se shromáždilo v obřím stanu v Moskvě.

Vyjádření podpory na místě sledovali i zástupci volební komise. Ruské zákony vyžadují, aby prezidentského kandidáta podpořilo minimálně 500 lidí. Teprve poté následuje druhý krok, a sice sesbírání nejméně jednoho milionu podpisů, poznamenala agentura AP.

Současný prezident Putin jde do voleb, které se uskuteční 18. března, oficiálně jako nezávislý kandidát, nicméně fakticky je kandidátem strany Jednotné Rusko. Jeho vítězství je předem jasné.

Kandidátem komunistů se stal Pavel Grudinin, o prezidentské křeslo se rovněž chtějí ucházet vůdce nacionalistů Vladimir Žirinovskij a televizní moderátorka Xenija Sobčaková.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy