Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj ignoruje rozsudek, odevzdal dokumenty k registraci do prezidentských voleb

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Kritik Kremlu Alexej Navalnyj předal ústřední volební komisi dokumenty potřebné k registraci za kandidáta v prezidentských volbách. V minulých dnech získal dostatečné množství hlasů. Problém je v tom, že byl odsouzen, byť podmíněně.

Navalnyj byl letos v květnu pravomocně odsouzen na pět let podmínečně za okradení lesnického podniku Kirovles. Politik, považovaný za hlavní postavu ruské opozice, soudní proces označil za politický a za projev snahy Kremlu zbavit se nepohodlného kritika a soupeře Vladimira Putina.

Šéfka volební komise Ella Pamfilovová upozornila Navalného, že jako odsouzený se voleb nemůže zúčastnit.

O víkendu se příznivci opozičního politika sešli ve dvaceti ruských městech. Ruské zákony vyžadují, aby prezidentského kandidáta podpořilo nejdřív minimálně 500 lidí. Teprve pak následuje druhý krok, tedy shromáždění nejméně jednoho milionu podpisů.

Hlavní favorit Putin by měl ve volbách 18. března 2018 dostat podle odhadů kolem 65 procent hlasů.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy