Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad dělá čistku, vyměnil v syrské vládě několik ministrů

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Tři ministry vyměnil ve své vládě syrský prezident Bašár Asad. Noví lidé povedou ministerstva obrany, průmyslu a informací. Dnes to uvedla agentura Reuters.

Novým ministrem obrany bude dosavadní náčelník generálního štábu syrské armády, generál Alí Abdalláh Ajúb. Jeho předchůdce generál Fahd Faradž byl v čele rezortu od roku 2012.

Ministrem průmyslu se nově stal Muhammad Mázin Alí Júsif a do čela rezortu informací zamířil Imád Abdalláh Sará, který byl ředitelem syrské státní televize a rádia.

Důvod změn v čele ministerstev syrská státní televize neuvedla. Přišly po roce, ve kterém se syrské armádě dařilo v boji proti protivládním povstalcům i radikálům z organizace Islámský stát (IS).

Asad se nicméně dlouhodobě značně spoléhá na pomoc svých spojenců Ruska a Íránu. Loni v prosinci ruský prezident Vladimir Putin ovšem nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy