Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlament v Izraeli jedná o trestu smrti za teroristické činy

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - V prvním čtení dnes přijal izraelský parlament návrh zákona, který má usnadnit ukládání trestů smrti teroristům. Návrh podpořila těsná většina zákonodárců - v jeho prospěch jich hlasovalo 52 a proti bylo 49. Informoval o tom izraelský list Haarec. 

Materiál parlamentu předložila konzervativní strana izraelského ministra obrany Avigdora Liebermana a podpořil ho izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Poslanci budou ovšem o normě hlasovat ještě třikrát.

Podle tohoto zákona by vojenské soudy mohli uložit trest smrti, pokud se pro něj vysloví nejméně dva soudci tříčlenného vojenského tribunálu a pokud půjde o „teroristické trestné činy", při kterých byla spáchána vražda.

Ještě před hlasováním Netanjahu vysvětlil, že návrh podporuje, protože existují „extrémní případy, kdy lidé páchají hrůzné činy, v jejichž důsledku si nezaslouží žít". Zmínil to, že se setkal s rodinou, jejíž člen byl zavražděn smějícím se teroristou při šábesové večeři v osadě Halamiš u Ramalláhu.

Zákon podle premiéra není neuvážený, jelikož se o trestu smrti, který by byl ukládán ve výjimečných případech, hovoří již dlouho. „Člověk, který někoho zmasakruje a přitom se směje, by neměl strávit zbytek života za mřížemi, ale zaslouží si smrt," dodal s tím, že v těchto případech jde o válečné zločiny.

Kritici návrhu, mezi které patří třeba Kadúra Fáris, předseda palestinského sdružení vězňů zastupujícího Palestince vězněné v Izraeli, hovoří o závodu extremistických stran zaměřeném na schvalování rasistických zákonů namířených proti Palestincům. Návrh z procedurálních důvodů odsoudil i izraelský ministr energetiky.

Trest smrti je zakotven v izraelských vojenských předpisech pro Západní břeh Jordánu, je ale jen vzácně udělován a nikdy není vykonáván, zdůraznil Haarec. V rámci státu Izrael zákon počítá s hrdelním trestem za zločiny proti lidskosti a velezradu. Naposledy byl uložen nacistickému válečnému zločinci Adolfu Eichmanovi, odsouzenému v roce 1961.

Témata:  Izrael Palestina trest smrti

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy