Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko do Evropské unie do čtyř let? Turecko do unie ale nechce, píše deník

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara/Londýn – Spolu s dohodou Turecka a Evropské unie o uprchlících vyvstala další důležitá otázka: stane se Turecko členem EU? Britský deník The Guardian zkoumal, v jakém stavu se jednání o vstupu Turecka do EU nachází.

Turecko v EU do roku 2020?

Deník připomíná, že britský ministr spravedlnosti, Michael Gove, a organizace Vote Leave („Hlasujte pro odchod") přišli s tvrzením o možném plném vstupu Turecka do EU už v roce 2020. To podle deníku překvapí i samotné Turky a tureckou vládu.

Poprvé Turecko o vstup do EU Brusel požádalo v roce 1987, od té doby ale vše postupuje jen velmi pomalu. „Turecko bylo uznáno oficiálním kandidátem až v roce 1999. To bylo před 17 lety. Od té doby věci nejdou moc dobře. Formální vyjednávání začala až po dalších šesti letech; a když už se tak stalo, rychle byla zase zabrzděna – což je v podstatě to, kde se nacházíme nyní," vysvětluje deník.

Proces vstupu do EU zahrnuje přijetí pravidel a standardů Unie. Jak deník vysvětluje, je třeba jednotlivě přijmout 35 kapitol těchto pravidel. Během 30 let vyjednávání Turecko ale zatím přijalo jen jednu. „Patnáct z nich je teoreticky připraveno k další diskuzi, zatímco zbytek – ty nejsložitější, jako je například svoboda pohybu – zatím projednáván vůbec nebyl," podotýká deník.

Odpor Francie a Německa

Hlavní důvod, proč v této záležitosti nedošlo k žádnému posunu, je podle deníku fakt, že Velká Británie a Německo nechtějí, aby Turecko do EU vstoupilo. „To první, co Nicolas Sarkozy udělal po svém zvolení v roce 2007, bylo zablokování jednání s Tureckem ohledně klíčových oblastí ekonomických a monetárních zásad," připomíná deník.

Podle Sarkozyho Turecko zeměpisně k Evropě nepatří a není pro něj v EU místo. Podobný názor má i Francois Hollande, Sarkozyho nástupce a současný francouzský prezident.

Deník také upozorňuje, že německá kancléřka Angela Merkelová taktéž vstup Turecka do EU nepodporuje. Dohoda o uprchlících, v rámci které EU Turecku slíbila obnovení a urychlení jednání, je podle něj jen lákadlem a postoj Německa zůstává takový, že plný vstup Turecka do EU není žádoucí.

Turecko do EU nechce?

Podle deníku si této skutečnosti Turecko a turečtí občané jsou vědomi. „Podpora členství v EU v Turecku během posledních let klesla. Jde o součást dopadu diskriminujícího jednání ze strany těch, které (turecký prezident) Erdogan nazývá ‚klubem křesťanů'," tvrdí a dodává: „Turecko se během vlády Erdogana otočilo na východ a pryč od Evropy."

Na závěr deník dodává, že odklon od Evropy a EU může v Turecku ještě zesílit, jelikož byl novým tureckým premiérem včera jmenován Binali Yıldırım, který „zřejmě bude s prezidentem souhlasit ve všech hlavních oblastech politiky".

Témata:  Turecko EU Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy