Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron prý nechce dávat Číně veřejně lekce z lidských práv

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Peking - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes končící návštěvy v Pekingu odmítl veřejně dávat Číně lekce z lidských práv. Zdůvodnil to tím, že to je „naprosto neúčinné".

Informovala o tom agentura AFP. „Mezi námi jsou rozdíly, které souvisejí s naší historií, s našimi hlubokými filozofiemi, s povahou našich společností," řekl Macron během společné tiskové konference se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Před návštěvou Macron slíbil, že otázku projedná s čínskou hlavou státu soukromě. Veřejně ale o tom hovořit odmítl navzdory výzvě organizací hájících lidská práva, včetně Human Rights Watch či jednoho sdružení ujgurské menšiny žijící na západě Číny.

„Je to naprosto neúčinné, věřím v diplomacii vzájemného respektu, musíme pracovat dlouhodobě," reagoval Macron. Francouzský prezident během své návštěvy potvrdil, že otázku lidských práv se Siem projednával. Řekl, že čínský prezident ví o obavách Evropy o lidská práva v Číně a že je toto téma pro něj důležité.

Francouzský prezident dnes v Číně ukončil třídenní návštěvu, během níž Čína mimo jiné slíbila, že si objedná 184 letadel Airbus A320. Francouzská firma Areva má také získat zakázku na výstavbu továrny na zpracování použitého jaderného paliva v Číně a Peking přislíbil zrušit embargo na dovoz francouzského hovězího masa.

Témata:  lidská práva Si Ťin-pching 1 Čína Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy