reklama

Zástupkyně UNICEF Henrietta Foreová navštívila města na severu země, kde mnoho dětí trpí hladem. V nadcházejících měsících podle ní situaci výrazně zhorší sucho, v jehož důsledku může přijít o život dalších 250.000 dětí.

„Do školy nechodí 70 procent dětí, což je největší procento na světě. Je tam až příliš mnoho násilí," řekla Foreová. „Pokud nepomůžeme... hrozí, že přijdeme o celou generaci, což by bylo pro Jižní Súdán tragické, protože bez mladých nebude poválečná rekonstrukce možná," dodala.

Občanská válka v Jižním Súdánu začala v roce 2013 po rozchodu prezidenta Kiira a viceprezidenta Rieka Machara, postupně se však do bojů zapojily další strany, a konflikt je tak velmi nepřehledný. Zahraniční média poukazují na to, že jihosúdánské obyvatelstvo je rozděleno především podle etnického klíče a i hlavní dva aktéři války pocházejí z jiných etnických skupin.

Jihosúdánská ekonomika, která byla závislá na vývozu ropy, je v důsledky války citelně oslabena. Zemědělství v důsledku konfliktu rovněž utrpělo a v některých případech zůstaly opuštěny celé vesnice a přilehlá pole, kde se dříve pěstovaly obilniny.

Od začátku konfliktu přišlo o život nejméně 95 humanitárních pracovníků, což Jižní Súdán řadí mezi nejnebezpečnější státy pro zaměstnance humanitárních organizací na světě. Ve válce přišlo o život několik desítek tisíc lidí, v částech země panuje hladomor a zhruba dva miliony lidí z Jižního Súdánu uprchly.