reklama

Ruské ministerstvo obrany podle listu Izvestija v reakci na sestřelení bitevníku nařídilo pilotům dalších Su-25 létat v Sýrii výše než 5000 metrů, aby byli mimo dosah přenosných protiletadlových střel, odpalovaných z ramene.

Major Filipov má dostat titul Hrdina Ruska. V Sýrii podle ministerského komuniké vykonal desítky letů, během kterých likvidoval teroristy a chránil konvoje s humanitární pomocí, než jej v sobotu sestřelili teroristé přenosnou protiletadlovou raketou a než se pak v beznadějné situaci raději sám zabil.

"Pilot se snažil do poslední chvíle udržet letoun ve vzduchu a stačil velitelství ohlásit, že byl zasažen raketou. Poté, co se katapultoval, přistál u obce ovládané teroristy. Do posledních minut svého života sváděl nerovný boj s pomocí osobní zbraně. Poté, co jej teroristé obklíčili a těžce zranili, se ruský důstojník vyhodil do povětří granátem," uvedlo ministerstvo.

Guvernér Přímořského kraje označil Filipova za eso bitevního letectva a ujistil, že letec dlouhá léta sloužil na Dálném východě. V médiích se totiž objevilo, že Filipov prý sloužil na Krymu v ukrajinském letectvu, než po anexi poloostrova přešel do ruských služeb.

K sestřelení ruského letounu se přihlásily dvě skupiny syrských povstalců: koalice radikálních skupin Haját Tahrír aš-Šám, která má blízko k teroristické síti Al-Káida, jakož i uskupení, které je podle listu Kommersant součástí Syrské svobodné armády. Mluvčí Dmitrij Peskov také vybídl k opatrnosti v úvahách, odkud teroristé mohli získat protiletadlové rakety. V ruských médiích se totiž objevily dohady ruských zákonodárců, podle kterých střela mohla pocházet z Ukrajiny či z USA.