Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová a Macron chtějí, aby Putin vyvinul tlak na zastavení násilí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Berlín/Paříž/Moskva - Vedoucí představitelé Německa a Francie dnes vyzvali ruského prezidenta, aby vyvinul maximální tlak na syrskou vládu s cílem zastavit boje ve východní Ghútě.

Spolková kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu s Vladimirem Putinem dali jasně najevo, že příměří je základem pokroku na cestě k politickému řešení krize v Sýrii v rámci ženevských mírových rozhovorů pod vedením OSN, informoval podle agentury Reuters mluvčí německé vlády.

Kreml Putinův telefonát s Merkelovou a Macronem potvrdil. Státníci během něj vyzdvihli důležitost společných snah o nastolení příměří, požadovaného v sobotní rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Shodli se zároveň na potřebě posílení výměny informací o situaci v Sýrii.

Putin své protějšky podle Berlína informoval o "praktických opatřeních přijatých ruskou stranou v zájmu evakuace civilistů, dopravy humanitárních zásilek a zajištění lékařské pomoci pro syrské civilisty" postižené ozbrojeným konfliktem v oblasti východní Ghúty u Damašku.

Témata:  Angela Merkelová Vladimír Putin Sýrie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.