reklama

Dětský fond OSN (UNICEF) a mezinárodní organizace CARE také uvedly, že byly informovány o případech z roku 2015, kdy se muži z místních úřadů a milicí dopustili zneužívání potřebných, kterým měli poskytnout pomoc.

V rozhovoru s BBC humanitární pracovníci uvedli, že tento typ zneužívání je v Sýrii tak častý, že některé ženy odmítají přijmout pomoc, protože předpokládají, že výměnou budou nuceny k pohlavnímu styku.

Světem a především humanitárním sektorem nedávno otřásly zprávy, že zaměstnanci britské charity Oxfam na různých misích platili za sexuální služby a dopouštěli se sexuálního zneužívání. Jeden z případů se týká mise na Haiti, kde si údajně lidé z Oxfamu po zemětřesení v roce 2010 platili prostitutky z peněz charity. Pochybení v souvislosti s pravidly o placení za sex později přiznal i Červený kříž.

Humanitární organizace letos podle UNICEF představí strategii boje proti podobnému sexuálnímu zneužívání v Sýrii. Jeho součástí bude systém, jehož prostřednictvím bude možné takové případy hlásit. V důsledku vysídlení, bezradnosti a chudoby patří ženy a děti v Sýrii k obzvláště zranitelným skupinám, kterým mohou ublížit i ti, kteří jim mají pomoci, řekla mluvčí UNICEF s tím, že zneužívání většinou není ohlášeno.

UNICEF i CARE uvedly, že případy zneužívání v Sýrii nesouvisejí s jejich zaměstnanci, a že informace předaly dalším organizacím. Nadace Thomson Reuters minulý týden zveřejnila průzkum, podle kterého bylo loni kvůli sexuálnímu obtěžování, zneužívání a podobnému chování propuštěno 120 zaměstnanců mezinárodních humanitárních organizací.

V reakci na iniciativu #MeToo, jejímž cílem je boj proti sexuálnímu obtěžování, nadace požádala 21 mezinárodních humanitárních organizací, aby poskytly podrobnosti o tom, zda se jejich zaměstnanci dopustili takových činů a zda v souvislosti s ním byli propuštěni. Zatímco některé charity odpověděly okamžitě, jiné až po několika výzvách.

Nadace Oxfam a Save the Children poskytly tyto informace už loni v listopadu. Organizace Action Aid, Plan International a Červený kříž údaje zaslaly minulý týden.

Mezinárodní záchranný výbor (IRC) v úterý uvedl, že loni bylo v souvislosti se sexuálním obtěžováním vedeno disciplinární řízení proti devíti zaměstnancům a že většina z nich dostala výpověď. Muslimská charita Islamic Relief and Action Against Hunger statistiku neposkytla a křesťanské charity Compassion International, Catholic Relief Services a Caritas Internationalis uvedly, že proti jejich zaměstnancům loni žádná obvinění v souvislosti se sexuálním obtěžováním vznesena nebyla.