Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombardování východní Ghúty má prý 674 obětí na životech

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Za uplynulých 13 dní zemřelo při bombardování východní Ghúty 674 civilistů. Podle webu televize Al-Džazíra o tom dnes informovala Syrská civilní obrana, což je dobrovolnická organizace, jejímž příslušníkům se říká Bílé přilby. 

Syrský prezident Bašár Asad zahájil leteckou ofenzivu na povstalci a radikály ovládanou východní Ghútu 18. února. Enkláva na okraji metropole Damašku je v obležení vlády od roku 2013 a žije tam asi 400.000 lidí, kteří akutně potřebují humanitární a lékařskou pomoc. Ta se jim však zatím nedostává navzdory tomu, že by v oblasti mělo za tímto účelem na žádost Asadova spojence Ruska každý den po dobu pěti hodin platit příměří.

Mnoho obyvatel východní Ghúty se schovává v podzemních úkrytech. Abú Anas uvedl, že jeho rodina se přesunula do města Dúmá poté, co byl jejich dům zasažen při náletech. "Ubytovny, kde žijeme jsou přeplněné a chybí tady základní věci," uvedl Anas. "Nejsou tu zásoby jídla a vody, většina lidí nemá ani náhradní oblečení," dodal.

Pokračující bombardování kritizuje mezinárodní společenství. Rada bezpečnosti OSN v sobotu schválila rezoluci, podle níž by mělo napříč Sýrií platit 30denní příměří. V praxi se to ale nestalo. Rusko nakonec vyhlásilo, že bude ve východní Ghútě od úterý každý den platit příměří po dobu pěti hodin za účelem evakuace a pomoci civilistům. I tento klid zbraní je však soustavně porušován a humanitární organizace zdůrazňují, že omezené časové okno na pomoc civilistům nestačí. Žádný humanitární konvoj se od vyhlášení příměří do oblasti nedostal. Ruské agentury RIA Novosti však uvedla, že v noci na dnešek byly z regionu evakuovány dvě děti.

Od vyhlášení příměří v sobotu přišlo v enklávě o život 103 lidí včetně 22 dětí a 43 žen, uvedl Mahmúd Adam ze Syrské civilní obrany. „Syrské a ruské letouny nadále systematicky bombardují obydlené oblasti ve východní Ghútě," dodal.

Obyvatelé Ghúty se k humanitárním koridorům navržených Ruskem staví skepticky a uvádí, že nemají žádnou záruku bezpečné evakuace. „Lidé ve východní Ghútě informaci o humanitárních koridorech neberou vážně, protože ztratili veškerou důvěru v syrskou vládu hlavně kvůli tomu, že ostřelování pokračuje a Rusové i režim nedokazují, že chtějí civilisty chránit před válkou," řekl aktivista Abdalmalik Abúd.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy