reklama

Syrský prezident Bašár Asad zahájil leteckou ofenzivu na východní Ghútu 18. února. Nálety si od té doby podle Syrské civilní obrany vyžádaly životy 674 civilistů.

Ve východní Ghútě je od roku 2013 v obklíčení syrské armády na 400.000 lidí. Humanitární pomoc pro ně mělo zajistit 30denní příměří uložené rezolucí Rady bezpečnosti OSN z minulé soboty. Nakonec ale místo celoměsíčního nepřetržitého klidu zbraní má platit každý den příměří jen po dobu pěti hodin, jak začátkem týdne navrhlo Rusko. Ani toto opatření ale neumožnilo rozsáhlou evakuaci nemocných a zraněných a dopravu humanitární pomoci. Humanitární organizace si stěžují, že v tak krátkém časovém úseku není možné nic zásadního stihnout.

Od vyhlášení příměří v sobotu přišlo podle Syrské civilní obrany v enklávě o život 103 lidí včetně 22 dětí. Ruská agentury RIA Novosti uvedla, že v noci na dnešek byly z regionu evakuovány dvě děti.

Geert Cappelaere z Dětského fondu OSN (UNICEF) dnes oznámil, že syrská vláda možná v neděli umožní OSN vyslat do východní Ghúty humanitární konvoj se zásobami pro 180.000 lidí. Pomoc by měla být dopravena do Dúmy, která v enklávě leží. Dohoda o zpřístupnění dalších míst v této oblasti ovládané povstalci podle Cappelaerea ale není v dohledu. Stejně tak ani povolení pro vyvezení 1000 osob, které potřebují lékařskou péči.

"Opět musím zopakovat, že to, čeho jsme svědky ve východní Ghútě a v dalších částech Sýrie, jsou pravděpodobně válečné zločiny a možná zločiny proti lidskosti," uvedl dnes v Ženevě vysoký komisař OSN pro lidská práva. Přitom zdůraznil, že představitelé syrské vlády, kteří mají bombardování na svědomí, musejí být potrestáni.