Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozloučení s "největším přítelem a milovaným učitelem celého lidstva"? Stalinův pohřeb před 65 lety zastavil život v zemi

Josif Stalin
Josif Stalin
Foto: INT

Moskva - 9. březen 1953 byl pohřeb Josifa Stalina, za jehož krutovlády zahynuly desítky milionů lidí. Poslední dny sovětského diktátora jsou zahaleny tajemstvím. Asi mezi 1. a 2. březnem 1953 byl raněn mrtvicí a po záchvatu zůstal dlouho ležet bez pomoci, což vyvolává řadu spekulací. Zemřel 5. března, bylo mu 74 let.

Dobový tisk psal o rozloučení s "největším přítelem a milovaným učitelem celého lidstva", o "nezměrné bolesti v srdci" nebo o poctě "největšímu géniovi naší epochy" a na pražském Václavském náměstí se sešlo na hlavní tryzně na 360.000 lidí.

Pohřbu na Rudém náměstí v Moskvě se zúčastnily nejvyšší delegace ze zemí komunistického bloku, včetně Klementa Gottwalda, který několik dní po návratu do Prahy zemřel. Na Rudém náměstí a v přilehlém okolí se v mrazu tísnily dva až tři miliony lidí. Masové tryzny se konaly i v dalších sovětských městech.

Stalinovy ostatky byly nejprve tři dny vystaveny ve Sloupové síni Domu odborů, kde byly vystaveny i ostatky Stalinova předchůdce Vladimíra Iljiče Lenina a kde se konaly kromě stranických sjezdů a státních pohřbů i nechvalně známé moskevské procesy s údajnými odpůrci státu. Poté byla rakev převezena na dělové lafetě na Rudé náměstí, kde se konalo oficiální rozloučení, při kterém se zcela zastavil život v zemi. Ulicemi všech měst se rozléhal zvuk sirén a zvonů.

Smuteční projevy přednesli předseda Rady ministrů SSSR Georgij Malenkov a jeho první náměstkové, obávaný šéf ministerstva vnitra Lavrentij Berija a Vlačeslav Molotov.

Panika na Rudém náměstí i v přilehlých ulicích si vyžádala podle většiny zdrojů kolem 500 obětí, některé odhady hovoří až o 1500 mrtvých. Většina z nich byla ušlapána nebo se udusila v tlačenicích, někteří zahynuli při dopravních nehodách.

Po oficiálním rozloučení byla rakev s ostatky vůdce zahalena do černého a rudého sukna a kolem poledne byla uloženy do mauzolea na Rudém náměstí po boku Lenina.

O tři roky později na 20. sjezdu KSSS ale Nikita Chruščov odsoudil kult Stalinovy osobnosti a na návrh dělníků z několika závodů 22. sjezd KSSS rozhodl v říjnu 1961 ponechat mauzoleum výhradně pro Lenina. Stalinův "druhý" pohřeb proběhl tak bez jakékoli pocty, v tichosti a naprosto tajně. Stalinovo nabalzamované tělo bylo svlečeno z uniformy a bez jakéhokoliv obřadu uloženo v jednoduché dřevěné rakvi do hrobu u Kremelské zdi.

Témata:  Josif Stalin Sovětský svaz historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.