reklama

Oznámila to dnes americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová, která upozornila, že USA jsou připraveny zakročit, pokud budou muset, a to stejně jako tomu bylo loni. Tehdy v reakci na chemický útok v syrském městě Chán Šajchún vypálily americké lodě rakety na syrskou armádní základnu.

„Není to cesta, kterou bychom se chtěli vydat, ale jsme na ni připraveni,", řekla podle agentury Reuters Haleyová v projevu k RB OSN v New Yorku.

Už před dvěma týdny RB OSN vyzvala ke klidu zbraní. Její jednomyslně přijatá rezoluce žádá, aby se příměří v celé Sýrii začalo dodržovat bezodkladně a trvalo nejméně 30 dní. Boje ale pokračují.

Generální tajemník OSN António Guterres mezitím vyzval Radu bezpečnosti, aby okamžitě zajistila do východní Ghúty přístup humanitárním pracovníkům. „Je nezbytné, aby byla umožněna humanitární evakuace (z východní Ghúty)," uvedl Guterres. Rovněž vyzval všechny státy, aby zajistily respektování příměří. Poznámka však nebyla výslovně adresována Rusku, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada.

Zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja mezitím označil východní Ghútu za „semeniště terorismu" a řekl, že syrská vláda má naprosté právo snažit se odstranit hrozbu, jež terorizuje syrské civilisty.

Východní Ghúta, kterou ovládají povstalci a radikálové, je od 18. února cílem soustředěného bombardování syrských vládních vojsk. Při náletech, které pokračují navzdory rezoluci OSN o příměří, přišlo už o život více než 1000 lidí. Uvězněno v této enklávě na okraji Damašku je stále na 400.000 civilistů.