Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová bude s Macronem řešit vhodnou reakci na Skripala

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v Paříži řekla, že s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem bude hovořit o vhodné reakci na útok nervově paralytickou látkou na bývalého ruského agenta a jeho dceru v Británii.

 Londýn z něj viní Rusko. Merkelová před jednáním s šéfem Elysejského paláce dodala, že na tento fakt "ukazuje mnoho stop" a že je to "velmi těžká situace".

Merkelová si zvolila Francii jako místo své první oficiální návštěvy po svém středečním opětovném zvolení kancléřkou, kterému předcházely měsíce politických vyjednávání. Podle politologů, které citovala agentura AFP, Macron na tento den dlouho čekal, aby mohl s kancléřkou probrat své ambiciózní evropské reformy.

Hlava Francie dnes v této souvislosti navrhla vytvořit "jasný a ambiciózní" itinerář reforem do konce června.

Agentura AFP poznamenala, že schůzka se koná za situace, kdy EU čeká odchod Británie z bloku, v Itálii nedávno vyhrály volby antisystémové strany a Španělsko se potýká s katalánskou krizí. "Francouzsko-německý motor si tak nemůže dovolit zpomalit, pokud chce, aby jeho evropský projekt pokročil," napsala AFP.

Témata:  Angela Merkelová Rusko Emmanuel Macron Sergej Skripal

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy