Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda v Itálii? Mezi Berlusconim a Salvinim panuje napětí, EU to sleduje se znepokojením

Silvio Berlusconi, italský expremiér
Silvio Berlusconi, italský expremiér
Foto: Daily Telegraph

Řím - Po parlamentních volbách v Itálii to začíná skřípat mezi vítězi. Povolební pat se snaží vyřešit Matteo Salvini, expremiér Silvio Berlusconi mu při hledání vládního partnera ale dělá problémy.

Před volbami bylo velkou otázkou, zda v rámci nakonec vítězné středopravé koalice dokáže Berlusconi zkrotit Salviniho. Liga ovšem získala více hlasů než Berlusconiho strana a poměr sil se obrátil.

Nni jedna z hlavních tří politických sil nezískala parlamentní většinu. Liga je nejsilnější stranou vítězné středopravé koalice se ziskem asi 37 procent hlasů, protisystémové Hnutí pěti hvězd (M5S) volilo zhruba 32 procent voličů. Středolevý blok u voleb propadl a získal pouze 22 procent hlasů.

Napětí mezi Berlusconim a Salvinim se veřejně projevilo například v hádkách o tom, kdo bude předsedat komorám parlamentu a zda vstoupit do vládní koalice s nejsilnější stranou, protestním hnutím M5S. Co se týče předsednictví komor, Salvini se pokouší se šéfem M5S Luigim Di Maiem dojednat, že jak Lize, tak M5S připadne jedna komora. Předsednictví jedné z nich by chtěl pro svou stranu Vzhůru, Itálie i Berlusconi, píše britský deník The Financial Times.

Berlusconi se dříve k vládní alianci s M5S stavěl negativně. Během kampaně hnutí označil za větší hrozbu pro Itálii než komunismus. Upozornil, že chce zvýšit daně, přičemž Berlusconiho nesplněným politickým snem je daň rovná, bude rozdávat peníze chudým a příliš se opře do protikorupčního tažení. List La Repubblica dnes ovšem napsal, že milánský mediální magnát spojenectví středopravé formace s M5S schválil, jen si přeje, aby se předem domluvil společný program v oblasti ekonomiky, práce, bezpečnosti a imigrace.

Této varianty vlády se obává mnoho investorů i evropských politiků - ve vládě by skončily dvě euroskeptické strany. O poznání více se bojí případného "sňatku" Ligy a M5S, který by zcela vypustil ze hry proevropskou a umírněnou stranu expremiéra Berlusconiho, uvedla agentura Reuters a poukázala zároveň na to, že program případných spojenců - Ligy a M5S - má styčné body: snížení daní, více výdajů na sociální zabezpečení a odmítnutí unijních rozpočtových pravidel.

Deník La Repubblica spekuluje, že Berlusconi na spojenectví středopravé koalice a M5S kývl jen proto, aby mohl vinu hodit na M5S, pokud by tento vládní projekt neuspěl.

Vzhledem k Berlusconiho věku a faktu, že si nevychoval politického nástupce lze očekávat, že strana Vzhůru, Itálie bude postupně upadat. "Pokaždé, když Berlusconi ze strany odešel, ocitla se na hranici likvidace. Teď už se vrátil asi popáté a dokázal tu stranu zas někam dostat. Ale bez něj skutečně nemají šanci," řekl ČTK politolog Martin Mejstřík.

Témata:  Silvio Berlusconi Itálie EU Matteo Salvini

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy