Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: V syrské Dúmě je uvězněno až 150 tisíc civilistů, jejich situace je zoufalá

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - Ve městě Dúmá ve východní Ghútě je stále 80.000 až 150.000 civilistů, kteří se v důsledku mnohaletého obléhání a bojů ocitají v naprosto zoufalé situaci. V Ženevě to dnes řekl poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland.

Syrská povstalecká skupina Džajš al-Islám mezitím dnes podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) v rámci dohody o evakuaci Dúmy propustila pět zajatců. Byli uneseni z nedalekého města Ádrá zhruba před pěti lety. Syrská státní televize nezávisle na této zprávě uvedla, že vládní vojska osvobodila čtyři ženy a jednoho muže v Dúmě a hodlají osvobodit všechny další zajatce, které povstalci na místě drží.

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400.000 lidí. Od začátku vládní ofenzivy v polovině února si bombardování vyžádalo 1600 mrtvých.

Na základě dohod mezi Damaškem a rebely bylo podle úřadů z regionu do Idlibu evakuováno přes 46.000 osob. Poslední povstalci, kteří vyjednávají s vládou o evakuaci východní Ghúty, patří ke skupině Džajš al-Islám. Podle ruského ministerstva obrany město Dúmá na základě dohody v úterý opustilo přes 1100 povstalců s rodinami. Zamířili do rebely ovládaného regionu na severozápadě země.

Kolik rebelů ve východní Ghútě zbývá, není jasné. Egeland dnes v Ženevě oznámil, že rozhovory povstalců se syrskou vládou a Ruskem stále pokračují a město Dúmá pořád kontroluje Džajš al-Islám. Nejvíce podle něj v důsledku zdlouhavých jednání trpí civilisté.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) humanitární krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy