Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libyjský generál Haftar je v kómatu? Byl letecky převezen do Francie

Libye
Libye
Foto: Pixabay

Paříž - Libyjský generál Chalífa Haftar byl letecky přepraven do Francie, kde podstupuje léčbu. Haftar stojí v čele samozvané Libyjské národní armády (LNA), která je spřízněna s kabinetem na východě země. Hovoří se o něm jako o možném kandidátovi na prezidenta severoafrické země. V libyjském tisku se spekulace o stavu generála různí.

Zatímco podle některých listů trpí onemocněním plic a je v kómatu, jiná média uvádějí, že je mimo ohrožení života, ale musí v nemocnici zůstat ještě několik dní na pozorování. Mluvčí LNA Ahmad Mismarí na internetu v úterý napsal, že Haftar se těší "výbornému zdraví".

Libyi se od roku 2011 nepodařilo sjednotit státní instituce. Kromě vlády a parlamentu sídlícího v Tripolisu funguje odděleně správa ve východolibyjském Benghází, která má podporuju LNA.

Letos by se v této severoafrické zemi měly konat jednotné volby. Tripolis koncem loňského roku oznámil, že na jejich přípravách se již pracuje, žádný termín však dosud stanoven nebyl. Na hlasování by prý měli dohlížet mezinárodní pozorovatelé. Haftar loni v prosinci naznačil, že by se mohl ucházet o post prezidenta.

Témata:  Chalífa Haftar Libye Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy