reklama

"Zcela podporujeme snahy Spojených států, Británie a Francie o snížení kapacity režimu (syrského prezidenta) Bašára Asada v oblasti chemických zbraní," uvedly země G7 v prohlášení s tím, že podobně jako trojice států doufají, že chemické zbraně budou v budoucnu vymýceny.

"Nadále jsme pro diplomatické řešení syrského konfliktu," uvedli zástupci G7 v prohlášení, které bylo zveřejněno v Německu.

V noci na sobotu podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii. Nálety byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle těchto tří zemí syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Damašek a jeho spojenec Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají a operaci označily za akt agrese vůči suverénnímu státu.

Zda byly chemické zbraně opravdu použity, by měla vyšetřit mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Její představitelé jsou v Sýrii už od soboty a v pondělí měli dorazit do Dúmy. Moskva nicméně uvedla, že vyšetřování bylo odloženo mimo jiné kvůli bezpečnostní situaci způsobené víkendovým náletem spojenců. Spojené státy se obávají, že Rusko chce vyšetřování v Dúmě ovlivnit, podobně se vyjádřila také Británie. Moskva ale tato obvinění odmítá a tvrdí, že Dúmá bude vyšetřovatelům zpřístupněna ve středu.