Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herečka, kterou unesli Severokorejci, zemřela

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: china.org.cn

Soul - Ve věku 91 zemřela jihokorejská herečka Čche Un-i, která byla na rozkaz Kim Čong-ila, otce nynějšího vůdce KLDR, v roce 1978 unesena do Severní Koreje a nucena zde hrát v prorežimních filmech. O několik měsíců nato unesli severokorejští agenti i jejího bývalého manžela, režiséra Sin Sang-oka. Dvojice utekla během cesty do Vídně v roce 1986. Pchjongjang vždy odmítal, že by herečka a filmař byli uneseni, a tvrdil, že do Severní Koreje zběhli. O pondělním skonu Čche Un-i informovala její rodina.

Čche byla po desetiletí před únosem hvězdou jihokorejského filmu. Po rozvodu se Sinem na sklonku 70. let začala ale její kariéra ztrácet na obrátkách. Právě v tu dobu přišla nabídka od domnělého hongkongského obchodníka, který nabízel založení filmové společnosti, jež by její kariéru oživila.

V Hongkongu ji ovšem průvodce nalákal do člunu a pak skončila v nákladní lodi plující do KLDR. Únosci ženu omámili drogami a osm dní jí odpírali jídlo. Nakonec se ocitla v luxusní vile v Pchjongjangu, kde ji bez ustání střežili.

Krátce poté skončil za dosud neznámých okolností v Severní Koreji i její tehdejší manžel, filmový režisér Sin Sang-ok. Kim Čong-il, jenž KLDR vládl od roku 1994 až do své smrti v roce 2011, plánoval, že díky legendární dvojici v zemi vzniknou filmy schopné konkurovat i těm nejlepším zahraničním filmům. Dvojice v zajetí přetrvala osm let a na Kimův příkaz se podílela na vzniku zhruba desítky filmů.

Kim Čong-il byl velkým fanouškem západní kinematografie. Jeho nejoblíbenějším snímkem byl Rambo a rád se podíval na "cokoli s Elizabeth Taylorovou" anebo Seanem Connerym, zvláště na bondovské filmy, které chápal jako "socrealistické dokudrama", napsal Paul Fischer v knize Produkce Kim Čong-un (A Kim Jong-Il Production). Podle Čche obsahovala jeho filmotéka 15.000 snímků z celého světa.

Herečka později složitý vztah se svým únoscem popsala. "Respektoval nás jako umělce a plně nás podporoval," uvedla v jednom rozhovoru. Přesto mu svůj "skandální únos" nikdy neprominula. Zdůrazňovala, že mohli točit i filmy s uměleckou hodnotou , a ne pouze propagandu. V jiném rozhovoru popisovala, jak se ji Kim, skleslou po únosu, snažil rozesmát. "Jen se na mě podívejte, paní Čche, nepřipadám vám jako malý a tlustý trpaslík?," řekl jí budoucí vůdce KLDR a herečka vyprskla smíchy.

Mezi nejpopulárnější filmy ze Sinovy dílny, jež vznikly v KLDR, patřil akční válečný film Na útěku (Talchulgi), který končí výbuchem skutečného vlaku, jenž mu i se zásobou dynamitu dal k dispozici Kim Čong-il, aby scéna vypadala přesvědčivě. Dalším pak je Pulgasari - severokorejská verze japonské Godzilly.

Dvojici při cestách na zahraniční festivaly vždy bedlivě střežili. Na Kimův pokyn se během pobytu v Maďarsku znovu sezdali. Nakonec se jim podařilo utéct v roce 1986 - během schválené cesty do Vídně, kde měli propagovat severokorejské filmy, se dostali na americkou ambasádu a požádali zde o azyl. Poté zůstali přes deset let ve Spojených státech a do Jižní Koreje se vrátili až v roce 1999. Sin zemřel o sedm let později. Jejich příběh inspiroval několik knih a filmů.

Témata:  Kim Čong-il Severní Korea úmrtí

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy