reklama

Oznámil to dnes Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), jenž pomáhá palestinským uprchlíkům, kteří odešli z domovů po vzniku Izraele. Syrská armáda se připravuje na dobytí tohoto místa, které je v rukou islámských radikálů, z nichž mnozí jsou členy takzvaného Islámského státu (IS).

Jarmúk býval v minulosti domovem více než 160.000 Palestinců. Mnoho z nich kvůli bojům mezi jednotlivými radikálními skupinami odešlo. Podle mluvčího UNRWA Chrise Gunnesse tam je nyní uvězněno na 12.000 civilistů, z nichž asi polovina jsou Palestinci.

"Situace v Jarmúku a okolí je delší dobu špatná a teď se rychle zhoršuje. Docházejí zásoby léků a jídla, neteče voda a elektřina je k dispozici sporadicky. Nezůstali tam žádní lékaři," řekl Gunness.

Dobytím Jarmúku a přilehlých oblastí, které se nacházejí jižně od Damašku, získá syrský režim kontrolu nad celou oblastní širšího Damašku. Do minulého týdne bojoval ve východní Ghútě, která je východně od města.

Gunness řekl, že většina kontrolních stanovišť kolem Jarmúku je teď zavřená, takže je místo odříznuto od zásobování.

Extremisté Jarmúk po tvrdých bojích obsadili v roce 2015. Chálid Abdal Madžíd, který vede koalici palestinského odboje, jež je spojencem syrské vlády, řekl, že v táboře a okolí je nyní asi 2500 členů IS. Pokud nepřistoupí na evakuaci, začne boj podle Abdal Madžída za několik dní.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) tvrdí, že syrská vláda radikálům v Jarmúku nabídla evakuaci stejně jako jiným skupinám v blízkosti Damašku. Nehodlá je ale poslat do Idlibu na severu země jako ostatní, ale na území u hranice s Izraelem a Jordánskem. IS však požaduje odchod do Idlibu.

Abdal Madžíd řekl, že ostatní skupiny, které jsou v oblasti, budou moci své lidi poslat do Idlibu. Pokud IS neodejde na jih, jak chce vláda, musí se připravit na boj. Podle Abdal Madžída je v Jarmúku nyní asi 5000 civilistů. Dalších 3000 civilistů je v Tadámunu, který má IS pod kontrolou částečně, a až 20.000 civilistů je v Hadžar al-Asvadu, který je v rukou IS. Většina tamních civilistů jsou příbuzní bojovníků, řekl Abdal Madžíd agentuře AP.

Prohlásil také, že navzdory velkým vojenským přípravám Palestinci doufají, že se bojovat nebude a že se dospěje k dohodě. "Po mnohaletých bojích si už nepřejeme další ničení tábora," řekl. Pokud bitva začne, nebude podle něj dlouhá, odhaduje ji na několik dní.