Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme sledovat škodlivé kroky Ruska, shodli se ministři G7:

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Ottawa - Ministři zahraničí sedmi velkých světových ekonomik (G7) vytvoří pracovní skupinu, která bude sledovat škodlivé aktivity Ruska. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil šéf britské diplomacie Boris Johnson s tím, že G7 se na tom shodla v neděli na úvod svého třídenního ministerského jednání v Torontu.

Johnson řekl, že pracovní skupina se zaměří na ruské aktivity v podobě kybernetických útoků, šíření dezinformací či odstraňování režimu nepohodlných lidí.

"Rusko je tak neuvěřitelně důmyslné v rozsévání pochybností a zmatku, šíření falešných zpráv a ve snaze kalit vodu. My si myslíme, že by se měla G7 pokusit vnést do situace jasno," řekl Johnson.

Jeho německý kolega Heiko Maas už dříve novinářům řekl, že G7 chce formálně vyzvat Rusko, aby se zapojilo do řešení konfliktu v Sýrii, kde Moskva podporuje spolu s Íránem režim prezidenta Bašára Asada. Západ roli Ruska považuje za klíčovou a tvrdí, že bez Ruska není možné krizi v Sýrii politicky vyřešit.

Úřadující ministr zahraničí USA John Sullivan, který resort po odchodu Rexe Tillersona dočasně vede, dnes Rusko varoval, aby se chovalo zodpovědně, jinak ponese za své počínání zodpovědnost. V případě Sýrie pak řekl, že Rusko musí přestat vytvářet překážky, kterými prosazení míru podle něj brání.

Témata:  G7 Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy