reklama

Zadržení si obstarávali podvržené předpisy, aby si zajistili zásobu léků, které pak zasílali do Itálie, Německa a Švýcarska. Tam je prodávali s přirážkou.

Policejní mluvčí Teodoros Chronopulos řekl, že činy, jichž se dotyční dopouštěli, jsou projevem pohrdání společností. "Řídili se výhradně ziskem," řekl.

V Řecku se dá většina léků používaných pro onkologické pacienty získat vzhledem k jejich vysoké ceně jedině ve státních nemocnicích. Stát na ně poskytuje dotaci.

Gang se uvedenou činností zabýval od roku 2013, kdy se Řecko potýkalo s dluhovou krizí a omezilo výdaje v klíčových odvětvích včetně zdravotnictví.

Členové gangu podle policie vystavovali podvržené recepty na základě vymyšlených zdravotních potíží. Vyšetřuje se, zda kvůli činnosti skupiny nedostávali skuteční onkologičtí pacienti menší dávky léků, než jaké potřebovali.

V zahraničí podle řecké policie mohly být vyvezené léky prodávány až za dvojnásobek pořizovací ceny v Řecku. Odhaduje se, že gang vyvezl léky za 25 milionů eur (637 milionů Kč). Státu vznikla škoda přesahující 13 milionů eur, řekl Chronopulos. Gang měl i vlastní lékárnu, jejímž prostřednictvím medikamenty vyvážel.