Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi islamisty ve městě Fallúdža uvázlo až 20 tisíc dětí. UNICEF vyzývá, aby se na něj bral ohled

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: The Washington Note

Bagdád - V iráckém městě Fallúdža uvázlo na 20 tisíc dětí, obává se Dětský fond OSN (UNICEF) a vyzývá vojáky i islamisty, aby na ně brali ohled.

UNICEF vyzval obě strany konfliktu, aby "chránily děti uvnitř Fallúdže a zajistily bezpečný odchod těm, kteří si přejí město opustit". Fallúdža je v rukou Islámského státu už od ledna 2014.

Zdroj: YouTube

První fáze vládní ofenzivy začala minulé pondělí, tento týden v pondělí irácké jednotky oznámily, že vstoupily do města. Jeden z šíitských vojenských velitelů již minulý pátek řekl, že závěrečnou bitvu o město čeká během několika dní.

OSN i mnohé organizace na ochranu lidských práv vyjádřily obavy zhruba o 50.000 civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí a radikálové jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit. Z Fallúdže se zatím podařilo uprchnout jen velmi malému počtu rodin.

Témata:  UNICEF Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy