Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Síly arabsko-kurdské koalice chytily v Sýrii francouzského džihádistu

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Damašek - Arabsko-kurdská koalice SDF, kterou podporují Spojené státy, dnes oznámila, že u syrské Rakky, což je někdejší bašta teroristické organizace Islámský stát (IS), zadržela francouzského džihádistu, jenž byl zapojen do teroristických útoků ve Francii. Informovaly o tom agentury AP a AFP.

Muž padl do zajetí v sobotu nedaleko Rakky, kde se ukrýval a plánoval přesun ze Sýrie do Turecka a následně do Evropy. Podle SDF se dostal do Sýrie v roce 2015. Podle agentury AFP jde o Adriena Guihala. Agentura AP zadrženého označila za Adriena Lionela Kiyaliho.

Islamistův hlas byl zaznamenám v nahrávkách, na kterých se IS přihlásil k teroristickému útoku v Nice, jenž se stal v červenci 2016, a také k vraždám dvou francouzských policistů v obci Magnanville západně od Paříže, jež byly spáchány o měsíc dříve.

Podle listu Libération muž studoval arabštinu v Egyptě a k islámu konvertoval. Údajně se kdysi přátelil s Fabienem Clainem, jehož hlas byl identifikován na nahrávce, na níž se k atentátům spáchaným v Paříži v listopadu 2015 přihlásil Islámský stát.

Rakku Islámský stát prohlásil za hlavní město svého chalífátu v roce 2014. Město bylo dějištěm válečných hrůz, včetně poprav západních novinářů a humanitárních pracovníků. Loni v polovině října arabsko-kurdské milice s podporou mezinárodní koalice pod velením USA z rukou IS Rakku vybojovaly.

Témata:  Sýrie Francie terorismus násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy