Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikaragujský prezident Ortega nasadil k potlačování opozice gangy ozbrojenců

nikaragua
nikaragua
Foto: Pixabay

Manuga - Vláda nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy využívá ke krvavému potlačování opozičních protestů polovojenské skupiny svých stoupenců. Ozbrojenci mnohdy vybavení poloautomatickými zbraněmi své akce mnohdy koordinují s bezpečnostními složkami. Uvedla to světová lidskoprávní organizace Amnesty International (AI), která vyzvala k nezávislému vyšetření situace v zemi, kde během více než měsíce protestů zemřelo přes 80 lidí.

Demonstrace, v jejichž čele stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace, propukly v polovině dubna kvůli vládní penzijní reformě. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Po masových demonstracích, které se z hlavního města rozšířily do dalších měst, vláda od reformy ustoupila. Protestní akce ale pokračují a Nikaragujci požadují odstoupení prezidenta a jeho manželky, která je rok viceprezidentkou.

Podle AI se na potlačování demonstrací a útocích na jejich účastníky podílejí skupiny složené z prorežimní mládeže či motorkářů. Většina z násilných činů byla podle organizace spáchána těmito skupinami, o jejichž spojení s vládou svědčí dva fakty. Jednak se činy odehrávají za přítomnosti bezpečnostních složek či v koordinaci s nimi, uvedla AI. "A za druhé, police nepronásleduje pachatele po dokonání činu, ale místo toho jim umožní uprchnout z místa a ztratit se," dodala organizace ve zprávě citované stanicí BBC.

Před týdnem začaly za zprostředkování katolické církve rozhovory mezi vládou a opozicí, které ale po čtyřech dnech ztroskotaly. Opozice požaduje vypsání předčasných voleb a změnu volebních zákonů. Ortegovu vládu viní z porušování lidských práv a brutálního potlačování demonstrací. Vláda trvá na okamžitém ukončení blokád silnic demonstranty.

Situaci v zemi již zkoumala mezivládní komise amerických států, podle níž dochází v Nikaragui k vážnému porušování lidských práv a nadměrnému používání síly ze strany bezpečnostních orgánů a ozbrojených skupin.

Témata:  Nikaragua AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy