Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Castro se politiky nevzdává. Povede komisi k sestavení ústavy

Raúl Castro
Raúl Castro
Foto: unmultimedia.org

Havana - Komisi, která má připravit text nové kubánské ústavy, povede šéf kubánské komunistické strany a bývalý prezident Raúl Castro.

Kubánský parlament dnes jednomyslně schválil členy nové komise, napsala agentura Reuters. Nová ústava by měla komunistickou zemi adaptovat na éru po skončení půlstoleté vlády bratří Castrů.

Současná kubánská ústava vznikala v době vlády Fidela Castra, kdy tento karibský ostrov patřil k zámořským partnerům Sovětského svazu, jediným zaměstnavatelem byl stát a příslušníci sexuálních menšin museli tajit svou orientaci. Kuba však kvůli bídné ekonomické situaci již několik let prochází obdobím opatrných reforem, které částečně umožnily soukromé podnikání či prodej bytů.

Podle médií se tak dá čekat částečné povolení soukromých podniků, které jsou na Kubě již několik let realitou, avšak ústava zakazuje příjmy, které pocházejí z "vykořisťování práce druhých". Dcera stranického vůdce Raúla Castra, poslankyně Mariela Castrová zase veřejně usiluje o legalizaci homosexuálních manželství.

Témata:  Raúl Castro Kuba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy