reklama

Vyplývá to ze společné zprávy afghánského ministerstva školství a Dětského fondu OSN UNICEF. Dle agentury AFP jde o nejhorší výsledek v otázce školní docházky v Afghánistánu od roku 2002.

Po svržení Tálibánu v roce 2001 začalo ve školách přibývat jak chlapců, tak dívek. Podle nynějších údajů je mezi 3,7 milionu dětí, které nechodí do školy, 60 procent děvčat.

V oblastech, kde je situace nejhorší, do školy nechodí až 85 procent dívek. Jde o provincie Kandahár, Hílmand, Zábul a Uruzgán na jihu země a o provincie Vardak a Paktika ve střední části Afghánistánu. Obyvatelstvo tam tvoří hlavně Paštunové a působí tam Tálibán.

UNICEF odhaduje, že z těch dětí, které jsou zapsány do základní školy, jich do konce školního roku 300.000 chodit přestane. Hrozí to ve venkovských oblastech, kde žijí chudé rodiny nebo kde není bezpečná situace a lidé se musejí stěhovat.

"Přemísťování a předčasný sňatek mají vliv na to, zda děti zůstanou ve škole. Hlavní důvody toho, že děti, hlavně dívky, přestanou chodit do školy, je nedostatek učitelek, špatný stav škol a bezpečnostní problémy," stojí ve zprávě. 

Pokud děti do školy nastoupí, 85 procent z nich dokončí alespoň základní stupeň. UNICEF proto považuje za zásadní docílit toho, aby děti do školy chodit začaly.