Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmocněnec OSN vyzval KLDR k propuštění politických vězňů

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Zvláštní pověřenec OSN pro lidská práva v Severní Koreji dnes vyzval KLDR, aby před úterním summitem s prezidentem Donaldem Trumpem začala propouštět vězně. Ocenil, že stalinistická země nedávno propustila tři americké vězně.

"Pchjongjang by měl vyhlásit všeobecnou amnestii pro politické vězně a vyslat tak důležitý signál," uvedl Tomás Ojea Quintana.

Severní Korea by podle něj měla amnestii rozšířit na všechny, kdo byli v KLDR neprávem zadrženi, což jsou podle něj v podstatě všichni vězni. "V této zemi neexistuje žádný právní stát, žádné řádné soudní řízení," prohlásil Quintana.

Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un budou jednat v úterý 12. června v Singapuru. Podle Quintany by tématem rozhovorů měla být i otázka dodržování lidských práv.

Doufá rovněž, že americko-severokorejský summit povede k intenzivnějšímu dialogu i o humanitárních otázkách. Jak řekl novinářům v Ženevě, Severní Korea bojuje s nedostatkem jídla a humanitární pomoc potřebuje asi deset milionů ze zhruba 25 milionů obyvatel. "Situace je opravdu kritická," řekl zmocněnec OSN.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy