Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stoltenberg kárá Ukrajinu: Kauza Babčenko může podkopat důvěru v média

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - K fingované smrti Arkadije Babčenka se dnes vyjádřil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Sice se mu ulevilo, že je novinář naživu, zároveň ale upozornil, že kontroverzní čin může podkopat důvěru ve svobodná média.

"V první řadě bych rád řekl, že se nám všem ulevilo, že Babčenko je živý," prohlásil Stoltenberg. Incident by podle něj mohl nejen podkopat důvěru v média, ale také hrozí, že bude zneužit k propagandistickým účelům.

Svobodná a nezávislá média dnes Stoltenberg označil za zásadní pro demokracii. "Nejlepší cestou k tomu, abychom se nestali oběťmi 'fake news', jsou média, která pokládají - i nám - těžké otázky, ověřují své zdroje i fakta," podotkl šéf NATO.

Zinscenovanou vraždu ostrého kritika Kremlu žijícího na Ukrajině zorganizovala ukrajinská tajná služba SBU minulý měsíc. Kyjev, který za akci čelí kritice z různých stran, svůj postup hájí.

Neobvyklý postup byl prý zvolen ve snaze odhalit údajnou rozsáhlou a Ruskem organizovanou operaci, jejímž cílem bylo zlikvidovat opozičně smýšlející Rusy. Moskva i muž, kterého Ukrajinci z přípravy vraždy podezřívají, takové vysvětlení odmítají.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) novináři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy