reklama

Valné shromáždění (VS) o 193 členech zasedlo mimořádně. Pro rezoluci hlasovalo 120 států, proti osm a 45 se zdrželo. Kromě USA a Izraele proti rezoluci hlasovaly Austrálie, Togo, Šalamounovy ostrovy, Marshallovy ostrovy, Nauru a Federativní státy Mikronésie. Hlasování se kromě České republiky zdrželo například také Slovensko, Německo, Rakousko či Polsko. 

Dokument předložili Palestinci spolu s Alžírskem a Tureckem. Učinili tak poté, co Spojené státy podobný text vetovaly v Radě bezpečnosti. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že rezoluce VS neobsahuje ani zmínku o "teroristech z Hamásu" a je zcela jednostranná.

USA chtěly, aby se do rezoluce přidala pasáž odsuzující násilí Hamásu. O tomto návrhu hlasovalo shromáždění jako první, ale neprošel, protože jej nepodpořily potřebné dvě třetiny států. Pro se vyslovilo 62 zemí včetně České republiky a sousedních států, proti 58 a 42 se zdrželo.

Palestinští představitelé požadují mezinárodní ochranu pro okupovaný palestinský národ. Jakou by měla mít podobu, ale není jasné. Hovoří se o pozorovatelích i o případné mírové misi. Generální tajemník OSN António Guterres ale dříve řekl, že k tomu, aby podal návrh na tuto misi, musí mít mandát Rady bezpečnosti.