Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO je v krizi? Pouto mezi Evropou a USA oslabuje, přiznal Stoltenberg

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes připustil, že pouto mezi Evropou a USA je nyní slabší. Věří ale, že transatlantická vazba přetrvá navzdory sporům ohledně obchodu, klimatu a mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Je to podle něj ve strategickém zájmu členských zemí NATO.

Svět nyní podle Stoltenberga čelí nepředvídatelným hrozbám. V této souvislosti se zmínil o terorismu, šíření zbraní hromadného ničení, kybernetických útocích a o "asertivním" Rusku.

"Nestojí vytesáno do kamene, že transatlantické pouto přežije navěky, ale doufám, že zůstane zachováno," uvedl Stoltenberg ve svém projevu v Londýně.

Zdůraznil, že aliance potřebuje britské vojenské kapacity. Reagoval tak na zprávy médií ohledně údajných pokynů britské premiérky Theresy Mayové ministru obrany. Podle tisku šéfka vlády řekla, že britské vojenské kapacity je třeba přehodnotit a že je nutné zaměřit se na kybernetické hrozby, především z Ruska. Mluvčí Mayové to ale popřela.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy