Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO je pod tlakem, ale pro německou je obranu mimořádně důležité, říká Merkelová

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Berlín - Americký prezident Donald Trump v květnu označil Německo za člena NATO, který nedostatečně přispívá k fungování organizace. Jeho slova dnes nepřímo odmítla kancléřka Angela Merkelová. Před poslanci Spolkového sněmu řekla, že pro německou obranu stále mimořádně důležité, i navzdory nynějšímu napětí uvnitř aliance.

"Není tajemstvím, že NATO je v současné době pod tlakem, jsme ale přesvědčeni o tom, že aliance zůstává tím nejdůležitějším pro naši společnou bezpečnost," prohlásila Merkelová. Příští summit aliance se uskuteční 11. a 12. července v Bruselu.

Kancléřka také varovala, že je třeba, aby Evropa nepřestala mluvit se Spojenými státy, a vyhnula se tak obchodní válce. Vztahy mezi oběma kontinenty se zhoršily poté, co Trump zavedl cla na dovoz oceli a hliníků. Americký prezident přitom nedávno pohrozil ještě dalším vyostřením sporů. Uvedl totiž, že zvažuje nová cla na dovoz aut do USA.

Merkelová dnes hovořila i o krizi v Donbasu. Zopakovala, že Berlín je připraven pomoci Rusku s dialogem ohledně ukončení konfliktu na východě Ukrajiny.

Témata:  Angela Merkelová NATO (Severoatlantická aliance) Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy