reklama

Země ležící na severu Afriky se jedna po druhé začaly vymezovat vůči návrhům EU. Nechuť zřizovat nová centra na svém území projevila v předchozích dnech jako první Libye, která je už tak zahlcená desítkami tisíc migrantů.

Alžírský ministr zahraničí Abdal Kádir Misálih dnes zcela vyloučil, že by se v jeho zemi měla zřizovat záchytná střediska pro migranty mířící z Afriky do Evropy. "Nepřipadá absolutně v úvahu, aby Alžírsko otevíralo záchytná centra pro pokoutné migranty na svém území," prohlásil ministr s tím, že EU má prostředky pro řešení krize.

Šéf marocké diplomacie Násir Búrita to vidí podobně. „Maroko odmítá a vždy odmítalo takovéto metody řešení otázky migračních toků," řekl dnes po setkání se svým španělským protějškem Josepem Borrellem. Odsoudil také snahu o příliš „snadná řešení" a „kontraproduktivní mechanismy".

Ze zemí EU, jejichž nejvyšší představitelé se dnes na jednání v Bruselu věnují hlavně problému migrace, zaznívají názory, že by se zmíněná střediska měla budovat už v afrických zemích. Kromě Libye, Alžírska či Maroka se uvažuje i o Tunisku nebo evropské Albánii. Cílem je mimo jiné odrazovat migranty od toho, aby se vydávali na životu nebezpečnou cestu přes Středozemní moře.